VIDEO Špičková magnetická rezonancia v Trenčíne: Zisťovali sme, v čom je unikátna a ako pomôže pacientom

IMG_2196 V čom je pracovisko magnetickej rezonancie v trenčianskej nemocnici unikátne? Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – Výhodou nového prístroja slúžiaceho na magnetickú rezonanciu nie je len trojteslový motor, ale aj vysoký výkon. Práve ten zaraďuje pracovisko magnetickej rezonancie Fakultnej nemocnice v Trenčíne (FN TN) medzi špičkové. Čo však prinesie pre pacientov?

Nedávno sme informovali o otvorení pracoviska magnetickej rezonancie vo FN TN. Nemocnica získala MR prístroj – 3 teslový GE – Signa Premier XT, ktorý zabezpečí bezpečnejšie, presnejšie a rýchlejšie vyšetrenie. O špecifikách prístroja nám porozprával technik Pavol Korenačka.

Na začiatku vyzdvihol rozlíšenie vyšetrenia. „Dokážeme vyšetrovať na nula celá jedna milimetra. Vidieť tam štruktúry, väzy, ligamenta, ktoré štandardne nebýva vidieť. Na mnohých pracoviskách dokážu robiť tri až päťmilimetrové väzy, my dokážeme ísť na jeden až dvojmilimetrové rezy,“ uviedol.

Ďalšou výhodou je softvér, ktorý umožňuje 3D rekonštrukciu. Tá sa dokáže dostať na rozlíšenie 0,8 milimetra. „Je tam obrovský prínos, čo sa týka obrazovej dokumentácie. Pre rádiológa je to tri a pol až päťtisíc obrázkov magnetickej rezonancie,“ vysvetlil Korenačka s dovetkom, že pre rádiológa ide o náročnejší proces vypisovania.

Primár rádiodiagnostického oddelenia Ladislav Badík opísal, aké procesy predchádzali výstavbe pracoviska. „Museli sme merať magnetické pole v okolí nemocnice, či mu nebudú vadiť autá alebo výťah. Merali sme magnetické pole aj na ceste v okolí nemocnice. Mali by byť splnené všetky technické podmienky umiestnenia,“ skonštatoval. Víziou FN TN bolo vytvoriť pracovisko 21. storočia.

Komplexné vyšetrenie

Cieľom nemocnice bolo poskytnúť pacientom kvalitné služby. „Vyšetriť sa tu bude dať hlava, chrbtica, ramená, brucho, pečeň, kolená, panvové orgány, jednoducho funkčné vyšetrenia,“ objasnil a dodal, že FN TN je koncová nemocnica a v takých by malo byť poskytované komplexné vyšetrenie. „Keď budeme v plnej sile a v lekárskom stave, plánujeme vyšetriť okolo 15 pacientov za deň.“

Pacient musí byť počas vyšetrenia v stabilnej polohe, počas sekvencie sa nesmie pohnúť. „Sekvencie sa dajú nastaviť od 1,5 do 3 minút. To bolo kedysi nemožné, trvali 15 až 20 minút. Najdlhšie sekvencie sú 3 D-čkové. Trvajú 4 až 6 minút,“ uzavrel technik. Doktor vďaka nim získa pohľady spredu, zboku, zvrchu aj zospodu. Popis by mal byť komplexnejší.

Primár rádiodiagnostického oddelenia MUDr. Ladislav Badík o možnostiach nového MRI pracoviska FN TN.

Nemocnica funguje od roku 2004 na digitálnej forme. „Je tam uložené úplne všetko. Naše pracovisko sa len pripojilo, server sa rozšíril o ďalšie polia. Vytvárame si svoju vlastnú databázu a archivujeme ju. Sme spojení s celým svetom, aj so zahraničím,“ pripomenul primár.

„Suma za prístroj ako aj prerábka priestoru bola z kapitálových výdavkov ministerstva zdravotníctva. Náležitosti ohľadom dovybavenia pracoviska typu anestetická veža, zmiešavače a vybavenie počítačovou a inou technikou v hodnote cca 250-tisíc až 300-tisíc eur bolo z vlastných zdrojov,“ skonštatoval na záver riaditeľ FN TN Tomáš Janík.


Ďalšie články